Ονοματοδοσία νεογέννητου

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ: Ετησίως καταγράφονται κατά μέσο όρο 86.000 γεννήσεις στην Ελλάδα. Για κάθε νεογέννητο παιδί, ο γονιός οφείλει να δηλώσει τη γέννηση στον Δήμο ή σε κάποιο ΚΕΠ, όπου γίνεται η διοικητική ονοματοδοσία του παιδιού και αποδίδεται ο ΑΜΚΑ. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία η οποία όμως ταλαιπωρούσε τους γονείς. Η διαδικασία αυτή απλοποιήθηκε και ψηφιοποιήθηκε και σε αυτό το πλαίσιο μετακινήθηκε πλέον στα μαιευτήρια, ώστε να διευκολύνονται οι γονείς και να επιτευχθεί μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρόνου.

 

Για την διαδικασία αυτή, ο γονιός δαπανούσε κατά μέσο όρο 1 ώρα και 08’ στα guichets των υπηρεσιών. Ο χρόνος αυτός αφορά στην επεξεργασία του αιτήματος, σε αναμονή, σε ουρές, και στις απαιτούμενες ενέργειες για να συλλέξει κανείς τα απαιτούμενα έγγραφα και για να μετακινηθεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η μετακίνηση της διαδικασίας στα μαιευτήρια και η ψηφιοποίηση της μείωσε κατά 69,5% τον μέσο χρόνο για την διεξαγωγή της διαδικασίας ονοματοδοσίας ενός νεογέννητου κατεβάζοντας τον στα 0,33 ώρες.

 

ΠΟΛΙΤΗΣ:

Οι νέοι γονείς κερδίζουν ωφέλιμο χρόνο που δεν σπαταλούν σε διοικητικές διαδικασίες, ενώ εξοικονομούνται ετησίως 286.667€ λόγω της μείωσης των μετακινήσεων και του απαιτούμενου χρόνου για την διαδικασία της ονοματοδοσίας.

 

ΚΡΑΤΟΣ:
Αν και ο χρόνος που απαιτείται δεν αλλάζει ουσιαστικά, η αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής της ονοματοδοσίας των νεογέννητων, είναι επωφελής και το κράτος κερδίζει συνολικά κατά μέσο όρο 0,55 Μ€ από την απλοποίηση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας ετησίως.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Παράλληλα, εξοικονομούνται από την ψηφιοποίηση της διαδικασίας περίπου 258.000 εκτυπώσεις (κάνοντας υπόθεση εργασίας 3 έγγραφα Χ 86000) και  ΧΧ τόνοι μελάνι ετησίως.

 

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ (δείκτης της γραφειοκρατίας): Ο συνολικός δείκτης, που αφορά στην βελτίωση της ευρυθμίας του κράτους και στην ευημερία των πολιτών λόγω μείωσης της γραφειοκρατίας βελτιώνεται κατά ΧΧ % ποσοστιαίες μονάδες.