Δημιουργία νέας ατομικής επιχείρησης

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ: Στο μεγαλύτερο μέρος τους οι επιχειρήσεις που δημιουργούνται στην Ελλάδα κάθε χρόνο είναι ατομικές. Η διαδικασία για το άνοιγμα της ατομικής επιχείρησης ήταν μια αρκετά σύνθετη, γραφειοκρατική διαδικασία με αναντίστοιχο διοικητικό βάρος σε σχέση με το όφελος που προκύπτει για τον ίδιο τον ελεύθερο επαγγελματία αλλά και τη δημόσια διοίκηση λόγω του ρίσκου που προκύπτει από λάθος στοιχεία.

Το 2019 άνοιξαν 65.740 επιχειρήσεις και κατά μέσο όρο κάθε νέος ελεύθερος επαγγελματίας δαπάνησε χρόνο και χρήματα μεταβαίνοντας σε 3 φορείς για να προσκομίσει κατά μέσο όρο 13 δικαιολογητικά για τα 5 βήματα που ολοκληρώνουν τη διαδικασία.Το συνολικό κόστος για τον πολίτη υπολογίστηκε σε 265 ευρώ και το εκτιμώμενο κόστος για τη διαδικασία αυτή σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 17.4 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Η απλούστευση της διαδικασίας και η ψηφιοποίηση της επιτρέπουν στον πολίτη να κερδίσει ωφέλιμο προσωπικό χρόνο, μειώνοντας ταυτόχρονα τις ουρές αναμονής (σχηματίστηκαν 328.700 λιγότερες ουρές αναμονής) στους οργανισμούς. Το συνολικό όφελος για τον κάθε επιχειρηματία αποτιμάται σε 90 € από τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου που απαιτείται για τη δημιουργία ατομικής επιχείρησης, τον χρόνο αναμονής και τις δαπάνες από τις μετακινήσεις.

ΚΡΑΤΟΣ: Το κράτος κερδίζει κατά μέσο όρο 5,9 Μ€ από την απλοποίηση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας ετησίως.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Παράλληλα, εξοικονομούνται από την ψηφιοποίηση της διαδικασίας περίπου 1.643.500 εκτυπώσεις και  ΧΧ τόνοι μελάνι ετησίως.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ (δείκτης της γραφειοκρατίας): Ο συνολικός δείκτης, που αφορά στην βελτίωση της ευρυθμίας του κράτους και στην ευημερία των πολιτών λόγω μείωσης της γραφειοκρατίας βελτιώνεται κατά ΧΧ % ποσοστιαίες μονάδες.