Ορισμός δικαστικού συμπαραστάτη για άτομα με νοητική αναπηρία

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ: Ο ορισμός δικαστικού συμπαραστάτη είναι μια διαδικασία που αφορά άτομα με νοητική υστέρηση και πραγματοποιείται μετά την ενηλικίωση του ατόμου και τη συμπλήρωση του 18έτους.

Η γραφειοκρατική διαδικασία έχει ως στόχο να προστατεύσει το άτομο με νοητική υστέρηση και να οριστεί το αρμόδιο άτομο που θα ασκεί την κηδεμονία του. Ωστόσο η διαδικασία είναι σύνθετη, απαιτητική και για την ολοκλήρωση της απαιτούνται περίπου 8 έως 11 μήνες (243-333 ημέρες).

Η απλούστευση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας θα επιτρέψει σε ΧΧ οικογένειες ετησίως να διευκολύνουν τη ζωή τους, αφού η αίτηση πλέον μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, τα απαιτούμενα έγγραφα να διεκπεραιωθούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ψηφιακά ενώ η διάρκεια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα μειωθεί αισθητά.

Το κόστος για την διεξαγωγή της διαδικασίας για τις οικογένειες  κυμαίνεται μεταξύ 560€ – 820€, το οποίο μαζί με την χρέωση του δικηγόρου μπορεί να ανέβει στα 1200 έως 1800€.

Συνολικά, ο χρονος που εξοικονομείται για τους πολίτες είναι ΧΧ λεπτά/μέρες, το κόστος ΧΧ €. Η ταχύτητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι ΧΧ (acceleration index)

ΠΟΛΙΤΗΣ: Η απλούστευση της διαδικασίας και η ψηφιοποίηση της επιτρέπουν στον πολίτη να κερδίσει πίσω ΧΧ λεπτά ωφέλιμο προσωπικό χρόνο από την απλοποίηση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας, ενώ σχηματίζονται ΧΧΧΧΧΧ λιγότερες ουρές αναμονής στους οργανισμούς. Το συνολικό όφελος για τον πολίτη αποτιμάται σε ΧΧ€ από τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για τη ολοκλήρωση της διαδικασίας, τον χρόνο αναμονής και τις δαπάνες από τις μετακινήσεις.

ΚΡΑΤΟΣ: Το κράτος κερδίζει κατά μέσο όρο ΧΧΧΧ Μ€ από την απλοποίηση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας ετησίως.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Παράλληλα, εξοικονομούνται από την ψηφιοποίηση της διαδικασίας περίπου ΧΧΧΧΧΧΧΧ εκτυπώσεις και  ΧΧ τόνοι μελάνι ετησίως.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ (δείκτης της γραφειοκρατίας): Ο συνολικός δείκτης, που αφορά στην βελτίωση της ευρυθμίας του κράτους και στην ευημερία των πολιτών λόγω μείωσης της γραφειοκρατίας βελτιώνεται κατά ΧΧ % ποσοστιαίες μονάδες.