Νέα πρωτοβουλία για το ΕΠΑΔ από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ), αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης με σκοπό την εξεύρεση της χρυσής τομής μεταξύ δύο φαινομενικά αντικρουόμενων αναγκών. Από τη μία, την ανάγκη απελευθέρωσης των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων από περιττές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ώστε να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας και να βελτιωθεί η καθημερινότητα του πολίτη. Από την άλλη, την εξίσου σημαντική, ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από υψηλής ποιότητας ρυθμίσεις, κανόνες και διοικητικές διαδικασίες, ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη ως βασικά στοιχεία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Στόχος του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών είναι η ολιστική βελτίωση των  παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς καθώς και η καταπολέμηση της περιττής γραφειοκρατίας, κατά τις συναλλαγές τους ή την εν γένει σχέση τους με το Κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες του.

Σήμερα οι δράσεις απλούστευσης διαδικασιών είναι διάσπαρτες και μεμονωμένες στους φορείς, οι οποίοι τους υλοποιούν. Δεν υπακούν σε μια κεντρική κυβερνητική λογική ούτε σε ένα συνεκτικό σχέδιο πολιτικής πέραν του στενού προγραμματισμού του εκάστοτε φορέα που τις σχεδιάζει και τις υλοποιεί.